Skip links

OneChain Immunotherapeutics, spin-off de l’Institut Josep Carreras, tanca una ronda d’inversió presèrie A

OneChain Immunotherapeutics, spin-off fundada per l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i el Dr. Pablo Menéndez, anuncia el tancament d’una ronda de finançament presèrie A. Els recursos obtinguts s’utilitzaran per portar els seus productes als pacients i finalitzar l’assaig clínic que tenen en marxa. Aquest finançament arriba tres anys després de la creació de l’empresa, temps en què ha aconseguit portar a assaig clínic el producte més avançat.

Barcelona, 22 de juny de 2023. OneChain Immunotherapeutics (OCI), companyia biotecnològica en fase clínica centrada en el desenvolupament de candidats CAR-T pel tractament de malalties oncològiques, ha anunciat avui el tancament d’una ronda de finançament presèrie A. L’operació ha estat liderada per la gestora de capital risc Invivo Capital, amb la participació dels actuals inversors, la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, empresa col·laboradora de la FEB, i el Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) a través del seu programa Innvierte. A més, ha comptat amb el suport de dos nous inversors, Nara Health Partners i Clave Capital.

OCI va ser creada el juny de 2020 com a spin-off de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) en una clara aposta per acostar als pacients la recerca del grup liderat pel Dr. Pablo Menéndez, professor de recerca ICREA i Investigador Principal de l’IJC. Des de llavors, l’empresa ha aconseguit arribar a la clínica en menys de tres anys i ha reforçat el seu pipeline amb una nova plataforma al·logènica, un programa contra tumors hematològics i un altre contra tumors sòlids.

“La nostra companyia és un clar exemple de col·laboració publico-privada en benefici dels pacients”, assenyala Jorge Alemany, CEO de l’empresa. “És una mostra de com la iniciativa d’una Fundació sense ànim de lucre, amb el lideratge d’inversors privats i el suport de l’administració, pot generar benefici per als pacients, crear ocupació i fer avançar la ciència“.

Aquesta fita representa un avenç considerable per la companyia, que utilitzarà el finançament obtingut per consolidar la seva línia de productes i portar les solucions innovadores a fase clínica. “A més, ens permetrà finalitzar l´assaig CARxALL, on s´està avaluant el nostre producte més avançat”, afegeix Alemany.

L’abordatge d’OCI al tractament del càncer està basat en la tecnologia CAR-T, que permet la modificació genètica de les cèl·lules T del pacient perquè siguin capaces de reconèixer i destruir les cèl·lules canceroses. Aquesta tecnologia, encara que ja consolidada en el tractament de certes leucèmies i limfomes, és pionera en el tractament de leucèmies de tipus T i tumors sòlids, i representa una nova esperança per pacients amb poques opcions de tractament.

“Estem convençuts de l’enorme potencial que les teràpies CAR-T representen per al tractament del càncer i, per això, donem un suport ferm als avenços que OCI està aconseguint en aquest camp”, afirma Laura Rodriguez, principal a Invivo i consellera d’OneChain. “La companyia és un exemple clar de transferència tecnològica en teràpies avançades, que ha aconseguit portar el seu primer producte de recerca a assaig clínic en menys de tres anys”, continua.

La participació de nous inversors a la ronda de finançament és també un reflex d’aquest èxit, ja que no només reforcen la posició financera de la companyia, sinó que en validen el progrés i el potencial de la proposta terapèutica. “Volem donar la benvinguda als nous inversors, que han confiat en la capacitat translacional de l´equip de OneChain, i que ens acompanyaran en aquesta nova etapa per consolidar un portfoli de productes en teràpia cel·lular amb l´objectiu de millorar la vida dels pacients”, conclou Rodríguez.

Una dimensió internacional

A més de la confiança dipositada pels inversors privats, OCI ha rebut una injecció econòmica del Consell Europeu d’Innovació (EIC) a través de la convocatòria Transition, que impulsa activitats dirigides a preparar la sortida al mercat de noves tecnologies. Aquesta aportació es destinarà al desenvolupament d’una nova teràpia CAR-T que no depèn de les cèl·lules del mateix pacient (al·logènica) i ataca simultàniament dues dianes de les cèl·lules canceroses.

“El suport econòmic de la Comissió Europea és especialment important per nosaltres, no només per l’impuls financer que ens ofereix, sinó per la distinció que representa”, assegura Alemany. “La concessió d’aquest projecte és el resultat d’un procés molt competitiu i parla de la confiança que les institucions europees tenen en el potencial revolucionari de la teràpia CAR-T per transformar el tractament del càncer”.

 

Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras

L’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras, centre públic membre de la xarxa CERCA de la Generalitat de Catalunya, neix l’any 2010 amb l’objectiu de potenciar la recerca biomèdica i la medicina personalitzada en el camp de la leucèmia i altres malalties oncohemàtiques. Actualment l’Institut alberga 40 grups d’excel·lència que, sota el lideratge del Dr. Manel Esteller, investiguen els aspectes epidemiològics, preventius, clínics, translacionals i bàsics del càncer.

OneChain Immunotherapeutics (OCI)

OCI va ser fundada per l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, ICREA i el Dr. Pablo Menéndez a Barcelona el juny del 2020, amb l’objectiu de desenvolupar tractaments basats en immunoteràpies per a neoplàsies malignes. Actualment, treballa en cinc projectes: dos CAR-Ts per a la leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T, un CAR-T per a leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules B, una plataforma de cèl·lules Vδ1 al·logèniques de menor cost que els tractaments CAR-T autòlegs i un CAR-T dual per al tractament de glioblastoma.