Skip links

La FEB-PIMEC assisteix a la celebració dels 26èns Premis Nacional de Recerca

L’acte va premiar el programa de TV3 “Quequicom” co-presentat pel badaloní Pere Renom

Els premis més importants a Catalunya de investigació i innovació es van otorgar ahir, dimarts 11 de Maig al Teatre Nacional de Catalunya.

Aquest any el Premi Nacional de Recerca se’l va endur Manel Esteller, responsable a nivell mundial de la recerca en Epigenètica del Càncer. Esteller ha portat a terme una recerca pionera i de lideratge internacional en epigenètica (l’estudi dels canvis heretables en la funció dels gens derivats de factors externs o ambientals no relacionats amb la seqüència de l’ADN) com a factor clau en el desenvolupament del càncer.

Aquest premi reconeix a l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. El guardó té una dotació econòmica de 40.000 euros.

Aquests premis també han guardonat en la categoria de Talent Jove, enguany a Frank Koppens, professor d’investigació ICREA a l’institut de Ciències Fotòniques (ICFO), especialitzat en optoelectrònica de grafè (material format per una làmina de carboni d’un sol àtom de gruix, excel·lent conductor de l’electricitat, econòmic de produir i amb prometedores aplicacions a la biotecnologia, les comunicacions i l’energia).  En aquest cas, el premi reconeix els joves investigadors que en la seva trajectòria professional han destacat per la qualitat i excel·lència del seu treball i compten amb una dotació econòmica de 10.000 euros.

Pel que fa al Premi Nacional de Comunicació Científica aquest any el va guanyar el programa de TV3 “Quequicom”, dirigit per en Jaume Vilalta i amb el badaloní Pere Renom Vilaró com a co-presentador i membre de l’equip del programa, buscant divulgar la ciència de forma planera. En aquest guardó no hi ha dotació econòmica.

Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat que realizen els investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors. Amb un jurat de reconeguda trajectoria, presidit per Antoni Esteve, president de l’FCRi, i integrat pel director científic de la Unité Mixte de Physique CNRS/Thales (França) i Premi Nobel de Física 2007, Albert Fert; la professora del Departament de Matemàtiques de la Universitat de Namur (Bèlgica), Anne Lemaître; la catedràtica de Ciències Polítiques de la Queen Mary University de Londres (Gran Bretanya), Montserrat Guibernau; l’economista i director del Centre de Recerca en Economia Internacional, catedràtic de la UPF i research professor de la Barcelona Graduate School of Economics, Jordi Galí; el professor d’investigació del Departament de Patologia de la New York University School of Medicine, Àngel Pellicer; i la investigadora de la Unitat de Neurobiologia del Desenvolupament de l’Institut de Neurociències (IN) de la Universitat Miguel Hernández-CSIC, Ángela Nieto.

En l’acte hi va assistir el vicepresident de la FEB-PIMEC, Victor Betran.