Skip links

Més informació sobre el nou Conveni de la Indústria Siderometal·lúrgica

El passat 28 de desembre de 2016 es va fer públic el Conveni col·lectiu de la Indústria Siderometal·lúrgica a la província de Barcelona. Aquest acord va ser de gran importància, i per això l’esmentem, ja que modifica diferents aspectes que es van parlar entre els subscrits: Unió Patronal Metal·lúrgica per una banda , i per altra CCOO (Federació de Comissions Obreres d’Indústria Catalana) i UGT-FICA (Federació d’Indústria, Construcció i Agro).

Tot i això, el conveni ja va entrar en vigor l’1 de gener de 2016 i tindrà una duració de dos anys. Com a caràcter obligat s’haurà de complir amb les relacions laborals de totes aquelles empreses i treballadors que estiguin dins dels diferents àmbits. Aquests són:

–          Àmbit funcional: empreses que corresponen amb l’acord estatal del sector del metall.

–          Àmbit territorial: tots els centres de treballs que es trobin a la província de Barcelona, encara que el domicili social sigui de fora.

–          Àmbit personal: el personal de les empreses incloses als dos àmbits anteriors, menys si són de caràcter conseller, d’alta direcció o gestió.

No obstant, sempre es podria optar en tenir un òrgan, com és la Comissió Paritària per si hi hagués algun problema, i així doncs fes d’arbitratge. Si això no funciona i per tant, s’arribés a un desacord, també es pot sol·licitar l’ajut del TLC (Tribunal Laboral de Catalunya).

Per altra banda, també s’ha modificat el sistema i mètode de treball implementats fins avui, de manera que tant empreses, com seccions, tallers o grups professionals han d’estar sota règim establert. D’aquesta forma, hi ha més regulació del treball, ja que s’utilitzen mètodes de racionalització de tasques, anàlisi i classificació de treballs per cada lloc o grups de treballadors i adaptació segons les aptituds dels treballadors a un lloc. Així doncs, ara es tenen molt més en compte els factors de: coneixement, iniciativa, autonomia, responsabilitat i complexitat.

Altres aspectes que el nou conveni també té són els diferents tipus de contractes que dins d’una empresa ha d’haver-hi i així doncs, els diferents períodes de proves establerts amb el contracte.

També es parla de les condicions econòmiques dels treballadors, les retribucions, incentius, jornada i calendari com pot ser de paternitat, vacances, baixes, o els drets sindicals i la formació de les empreses cap als treballadors.

Per tant, el nou Conveni de la Indústria Metal·lúrgica reuneix diferents punts tant pels treballadors com pels empresaris, que fa que sigui una lectura obligatòria a llegir per totes les empreses afectades.

Us deixem el link per si voleu més informació al respecte: http://www.upm.org/images/stories/CONVENI_SIDERO/PUBLIC_BOP_CONV_IND_16_17.pdf